Pastovaný med je včelí květový med, převážně řepkový. Je bohatý na látky bílkovinné povahy a řadu vitamínů, např. B1, B2, B6, B12, C, E. Obvyklou vlastností květových medů je, že brzy po vytočení krystalizují. Krystalizace je přirozenou vlastností medu – je zárukou jeho pravosti. Specifickou technologií zpracování čistého medu (mechanickým pohybem – mícháním asi 3 až 5 dnů) vzniká jemný krém – tzv. pastovaný, někdy také „pastový“ nebo nesprávně „šlehaný“ med. V takto plnohodnotném medu krémové konzistence, která se časem nemění, zůstávají neporušeny enzymy, minerální látky a vitamíny. Barva může být od perleťově bílé po žlutou – dle druhů medu. Obsahuje aroma kvetoucích rostlin a pylová zrna z květů, neobsahuje žádné konzervační látky ani jiné přísady.
Proč pastovaný med?
Pastovaný med je ideální pomazánkou na chléb a pečivo, zvláště pro děti, neboť zůstává již stále vláčný, lehce se roztírá, nestéká a vyniká lahodnou chutí.